Passa al contingut principal

Estudi dels briòfits i comunitats brioliquèniques del Parc de la Serralada Litoral: finalitza el treball de camp

Durant l’any 2024, el Grup d’Estudi dels Briòfits i Líquens dels Països Catalans (BrioLi) ha realitzat un total de 16 jornades de prospecció en diferents indrets del Parc de la Serralada Litoral (PSL) per tal d’estudiar els briòfits i les comunitats brioliquèniques que hi habiten.

D’acord als coneixements que actualment tenim sobre briòfits i líquens, les zones prospectades han inclòs majoritàriament indrets humits i ombrívols, sobretot fondalades de torrents, entorn de fonts, boscos amb elevat grau d’humitat (alzinars, boscos de ribera...) i determinats afloraments rocosos, incloent-hi els del vessant marítim. També s'han prospectat els ambients humanitzats, com ermites i pedreres abandonades.

Un cop acabades les determinacions al laboratori disposarem d’una millor informació sobre la presència d’aquests grups d’organismes al Parc així com de la qualitat en l’estructura del seu hàbitat.

Des d’aquí, volem donar les gràcies a l’administració de l’esmentat Parc que ha suggerit i finançat el treball i a tots els tècnics i gestors de l'espai natural així com als col·laboradors i col·laboradores, membres de la Institució Catalana  d’Història Natural, que hi han participat.

Tot seguit, unes fotografies testimonials de l’esdeveniment:

Antiga pedrera de Can Ros (Santa Maria de Martorelles): una de les localitats prospectades

Dr. Miquel Jover i Enric Alonso a la recerca de briòfits i líquens terrícoles

Grup de treball de BrioLi supervisat pel Dr. Gómez-Bolea

Cladonia cervicornis

Thamnobryum alopecurum



Entrades populars d'aquest blog

Trobada British Lichen Society - BrioLi Institució Catalana d'Història Natural - Estiu 2024

Entre els dies 28 de juliol al 3 d'agost s'ha celebrat una trobada a Catalunya de la  British Lichen Society (BLS)  i el grup de líquens de  BrioLi - ICHN . En la trobada van participar membres de la  BLS  de les Illes Britàniques, d'Alemanya i d'Estats Units. Grup BLS - BrioLi al Mirador de la Pena, amb la Direcció del PNIN de Poblet L'objectiu de la trobada era donar a conèixer la flora liquènica de Catalunya a aquest grup internacional, i vam tenir com a seu el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet (PNIN Poblet) . La trobada ha estat liderada pel responsable de la BLS Graham Boswell, Field Meetings Secretary, amb el suport del Dr. Antonio Gómez-Bolea, liquenòleg de la Universitat de Barcelona i la María José Chesa de Applied Lichenology  , ambdós membres del grup BrioLi-ICHN. Vam estar allotjats a l'Espluga del Francolí, a  l'Hostal del Senglar , un espai fantàstic i estratègic per poder realitzar totes les excursions. Vam fer molts àpats, ...

Curs: Els líquens del catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya

Títol del curs: Els líquens del catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya. Eines per la seva identificació. Objectiu del curs: Aquest curs està destinat als tècnics en gestió d’espais naturals que estiguin interessats en ampliar coneixements sobre les espècies de líquens protegides de Catalunya. El curs proporcionarà eines i recursos per millorar la capacitació tècnica en relació a la identificació en camp, comptatge, registre i avaluació de les espècies amenaçades. El curs també està destinat a estudiants (grau mitjà, grau superior, universitari, etc.), així com naturalistes interessats en aquest camp de coneixement. Cladonia mediterranea Dates: 27 i 28 de setembre de 2025 Lloc de celebració . Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.  Sessió tècnica de dissabte a l’Àrea de Lleure de la Roca de l’Abella  Inici de l’activitat 27/09/25 a les 10h. Lloc: Àrea de lleure de la Roca de l’Abella. 43430 Vimbodí i Poblet, Tarragona  Ubicació: https://maps.app.goo.gl/U...

V Trobada de presentació d’estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor

El passat dia 21 de novembre de 2024, integrants del grup BrioLi-ICHN van participar en aquesta Jornada, amb les ponències: Diagnosi de les espècies de líquens d'interès del Parc Serralada Litoral , per part de l'Enric Alonso. Els líquens del Corredor inclosos al Catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya: distribució, hàbit i hàbitat , per part de l'Antoni Gómez-Bolea, María José Chesa, Mercedes Barbero i Nèstor Hladún. En aquest enllaç podeu trobar els vídeos de la jornada. Estem molt agraïts als companys que han participat en aquests estudis, i també a la Diputació de Barcelona, i als Parcs de la Serralada Litoral, de la Serralada Marina i del Montnegre i el Corredor. Gràcies també a totes tècnics i gestors d'aquests espais naturals, per fer possible aquests estudis i recolzament.