Passa al contingut principal

BrioLi-PPCC Grup d'estudi dels briòfits i líquens dels Països Catalans - ICHN

 

Una nova iniciativa ha entrat a formar part de la ICHN, el Grup d’estudi dels briòfits i els líquens dels Països Catalans (BrioLi-PPCC). Els objectius principals de BrioLi són la promoció de l’estudi dels briòfits i els líquens als Països Catalans, aglutinant els experts i els naturalistes interessats en aquests grups biològics. Amb el nostre treball i coneixement, volem ser el referent per als governs, tant a nivell estatal com municipal, i per als gestors dels espais naturals per a posar en valor els briòfits i líquens dels Països Catalans. Malgrat siguin dos grups biològics filogenèticament molt distants, regne Plantes i regne Fongs, comparteixen els mateixos hàbitats i certes tècniques d’identificació i estudi: lupa de camp per a la seva observació al terreny i l’anàlisi dels seus caràcters microscòpics al laboratori.

Els hàbitats que acullen briòfits i líquens s’enfronten a una amenaça creixent a nivell mundial. La freqüentació dels espais naturals pot afectar irreversiblement a aquests grups, els incendis forestals, sumat al canvi climàtic, que poden fer desaparèixer espècies i portar-ne de noves. Necessitem millorar el coneixement de briòfits i líquens, un patrimoni natural desconegut en molts dels inventaris de flora i funga als Països Catalans.

Aquest grup té previst realitzar activitats: estudis locals, tallers, excursions i jornades, obertes tant a especialistes com als naturalistes interessats. La recerca i les publicacions científiques són objectius del grup, sense deixar de banda la divulgació, la col·laboració amb la comunitat docent i entitats afins i el suport a les persones interessades que s’inicien en el coneixement dels briòfits i líquens.

El grup preveu també l’organització d’activitats de ciència ciutadana, amb la creació de projectes a la plataforma iNaturalist, així com amb la participació en BioBlitzs o donant suport a les iniciatives organitzades als Espais Naturals Protegits.

BrioLi-PPCC està preparant les activitats per al 2023, que en breu compartirem vosaltres. Ens agradaria que forméssiu part d’aquesta aventura per descobrir, admirar i estimar els briòfits i els líquens de Catalunya.

El nostre logo conté l'esperit de dues espècies del catàleg de flora amenaçada de Catalunya, el briòfit Buxbaumia viridis i el liquen Roccella phycopsis. El disseny del logo és de la Berta Peris, integrant del grup BrioLi-PPCC.

Entrades populars d'aquest blog

SORTIDA AL PARC DE LA SERRALADA LITORAL

El dissabte 17 de febrer es va fer la sortida programada del grup Brioli al massís de Céllecs, ubicat dins els límits del Parc de la Serralada Litoral, integrat a la Serralada Litoral Central, una de les zones granítiques més importants de Catalunya. Va ser una jornada de més de vuit hores on es barrejava el senderisme i la prospecció brioliquenològica amb l’objectiu de mostrar als assistents alguns dels líquens més interessant de la zona i la descoberta de briòfits en una zona encara poc estudiada per aquest darrer grup d’organismes. Tot fent camí, vàrem visitar, entre d’altres punts d’interès, el Turó de Céllecs, la font de Sant Bartomeu i els prats de teròfits de La Roca del Vallès. Durant la jornada es van observar més de 20 espècies de briòfits, entre elles, Hypnum cupressiforme var. cupressiforme , Frullania dilatata , Frullania tamarisci , Tortella squarrosa , i multitud de líquens, entre els quals, Lasallia pustulata , Cladonia cervicornis , Cladonia mediterranea i Parmotrema