Passa al contingut principal

Estudi de les comunitats brioliquèniques del Barranc de la Coma de l’Infern a Vilajuïga, Parc Natural del Cap de Creus

Entre els dies 23 i 25 de maig de 2025 es va fer una sortida del grup BrioLi-ICHN al Cap de Creus, per a realitzar una prospecció en l’àmbit del Barranc de la Coma de l’Infern a Vilajuïga, amb l’objectiu d’enriquir el coneixement sobre briòfits i líquens que hi habiten. Aquest estudi científic serà possible gràcies a l’ajut que va guanyar aquesta proposta, dins dels projectes anuals de la Institució Catalana d’Història Natural.

Dolmen de la Talaia. Vilajuïga, Parc Natural del Cap de Creus (Alt Empordà).

El Barranc de la Coma de l’Infern allotja una ruta megalítica, conjunt que data entre el IV i II mil·lenni a.C.i presenta un grup de 7 dolmens. El material geològic que trobem al Barranc de la Coma de l’Infern són roques ígnees i metamòrfiques, i sobre aquests materials àcids, sobre les roques i els sòls, es desenvolupen unes comunitats brioliquèniques singulars.

Patrón de fondoEl contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Mapa del Barranc de la Coma de l'Infern, Vilajuïga, Parc Natural del Cap de Creus (Alt Empordà) Font: Hipermapa Generalitat Catalunya.

Les espècies arbòries que es troben en l’àmbit, principalment surera (Quercus suber), olivera (Olea europaea), roure (Quercus pubescens), presenten una elevada varietat de briofits i líquens epífits.

Destaquem també les màquies i brolles, en aquesta sortida hem pogut ampliar la prospecció de líquens epífits sobre el bruc (Erica arborea) i la murtra (Myrtus communis). 

Durant les jornades es van observar i recollir multitud de mostres de briòfits i líquens, per a la seva identificació i posterior dipòsit en l’herbari de la Universitat de Barcelona.

Finalment, agrair el suport de la Institució Catalana d’Història Natural per fer possible aquesta activitat en aquest entorn singular. Agraïr també a la Direcció del Parc Natural del Cap de Creus la seva col·laboració i suport en aquest estudi.

A continuació, algunes de les fotografies de la sortida: 

Un par de personas de pie sobre pasto

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Explorant líquens i briòfits al Dolmen de les Vinyes Mortes.

Una rama con hojas verdes

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Parmotrema hypoleucinum sobre olivera. Barranc de la Coma de l’Infern. (Espècie Vulnerable)

Planta con hojas verdes

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Ramalina pusilla sobre olivera. Barranc de la Coma de l’Infern. (Espècie Vulnerable)

Usnochroma carphineum sobre quars. Barranc de la Coma de l’Infern. 

Plagiochasma rupestre. Barranc de la Coma de l’Infern.

Corsinia coriandrina. Barranc de la Coma de l’Infern.

Un hombre junto a una roca

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

L’equip treballant en l’estudi de les comunitats brioliquèniques a Mas Ventós. 

Un grupo de personas en medio de campo

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

L’equip de BrioLi-ICHN que va participar en el treball de camp., des de Mas Ventós. 

Un par de personas en una montaña

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Treball de camp.

Entrades populars d'aquest blog

Trobada British Lichen Society - BrioLi Institució Catalana d'Història Natural - Estiu 2024

Entre els dies 28 de juliol al 3 d'agost s'ha celebrat una trobada a Catalunya de la  British Lichen Society (BLS)  i el grup de líquens de  BrioLi - ICHN . En la trobada van participar membres de la  BLS  de les Illes Britàniques, d'Alemanya i d'Estats Units. Grup BLS - BrioLi al Mirador de la Pena, amb la Direcció del PNIN de Poblet L'objectiu de la trobada era donar a conèixer la flora liquènica de Catalunya a aquest grup internacional, i vam tenir com a seu el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet (PNIN Poblet) . La trobada ha estat liderada pel responsable de la BLS Graham Boswell, Field Meetings Secretary, amb el suport del Dr. Antonio Gómez-Bolea, liquenòleg de la Universitat de Barcelona i la María José Chesa de Applied Lichenology  , ambdós membres del grup BrioLi-ICHN. Vam estar allotjats a l'Espluga del Francolí, a  l'Hostal del Senglar , un espai fantàstic i estratègic per poder realitzar totes les excursions. Vam fer molts àpats, ...

Curs: Els líquens del catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya

Títol del curs: Els líquens del catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya. Eines per la seva identificació. Objectiu del curs: Aquest curs està destinat als tècnics en gestió d’espais naturals que estiguin interessats en ampliar coneixements sobre les espècies de líquens protegides de Catalunya. El curs proporcionarà eines i recursos per millorar la capacitació tècnica en relació a la identificació en camp, comptatge, registre i avaluació de les espècies amenaçades. El curs també està destinat a estudiants (grau mitjà, grau superior, universitari, etc.), així com naturalistes interessats en aquest camp de coneixement. Cladonia mediterranea Dates: 27 i 28 de setembre de 2025 Lloc de celebració . Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.  Sessió tècnica de dissabte a l’Àrea de Lleure de la Roca de l’Abella  Inici de l’activitat 27/09/25 a les 10h. Lloc: Àrea de lleure de la Roca de l’Abella. 43430 Vimbodí i Poblet, Tarragona  Ubicació: https://maps.app.goo.gl/U...

V Trobada de presentació d’estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor

El passat dia 21 de novembre de 2024, integrants del grup BrioLi-ICHN van participar en aquesta Jornada, amb les ponències: Diagnosi de les espècies de líquens d'interès del Parc Serralada Litoral , per part de l'Enric Alonso. Els líquens del Corredor inclosos al Catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya: distribució, hàbit i hàbitat , per part de l'Antoni Gómez-Bolea, María José Chesa, Mercedes Barbero i Nèstor Hladún. En aquest enllaç podeu trobar els vídeos de la jornada. Estem molt agraïts als companys que han participat en aquests estudis, i també a la Diputació de Barcelona, i als Parcs de la Serralada Litoral, de la Serralada Marina i del Montnegre i el Corredor. Gràcies també a totes tècnics i gestors d'aquests espais naturals, per fer possible aquests estudis i recolzament.