Passa al contingut principal

EXCURSIÓ AL SOLSONÈS



El passat dissabte 1 de juliol es va fer la sortida de grup pels voltants de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), concretament a les zones del Bosc de Bosoms, Bosc del Bancell i Guixers. Aquesta sortida tenia l’al·licient de servir per a prospectar una de les zones de Catalunya més mancada de dades sobre briòfits i líquens.

En total vàrem ser 10 persones, briòlegs i liquenòlegs, que vàrem trobar gairebé mig centenar de briòfits i un centenar de líquens i fongs liquenícolas, alguns d’ells encara pendents de ser identificats al laboratori.

Entre la multitud de mostres identificades, destaquem Solorina saccata (L.) Ach., Cetraria islandica (L.) Ach., Normandina pulchella (Borrer) Nyl. i Leptogium hildenbrandii (Garov.) Nyl. pel que fa a líquens i Aneura pinguis (L.) Dumort., Cryphaea heteromalla (Hedw.) D. Mohr, Palustriella commutata (Hedw.) i Syntrichia papillosa (Wilson) Jur., Preissia quadrata (Scop.) Ness, Encalypta streptocarpa (Hedw). pel que fa a briòfits.

Tot seguit adjuntem algunes imatges de la sortida:

Comprovant els trets característics d’una espècie


Prospectant una zona arbrada


Normandian pulchella

Preissia quadrata


Entrades populars d'aquest blog

BrioLi-PPCC Grup d'estudi dels briòfits i líquens dels Països Catalans - ICHN

  Una nova iniciativa ha entrat a formar part de la ICHN, el Grup d’estudi dels briòfits i els líquens dels Països Catalans (BrioLi-PPCC).  Els objectius principals de BrioLi són la promoció de l’estudi dels briòfits i els líquens als Països Catalans, aglutinant els experts i els naturalistes interessats en aquests grups biològics. Amb el nostre treball i coneixement, volem ser el referent per als governs, tant a nivell estatal com municipal, i per als gestors dels espais naturals per a posar en valor els briòfits i líquens dels Països Catalans. Malgrat siguin dos grups biològics filogenèticament molt distants, regne Plantes i regne Fongs, comparteixen els mateixos hàbitats i certes tècniques d’identificació i estudi: lupa de camp per a la seva observació al terreny i l’anàlisi dels seus caràcters microscòpics al laboratori. Els hàbitats que acullen briòfits i líquens s’enfronten a una amenaça creixent a nivell mundial. La freqüentació dels espais naturals pot afectar irreversiblemen

SORTIDA AL PARC DE LA SERRALADA LITORAL

El dissabte 17 de febrer es va fer la sortida programada del grup Brioli al massís de Céllecs, ubicat dins els límits del Parc de la Serralada Litoral, integrat a la Serralada Litoral Central, una de les zones granítiques més importants de Catalunya. Va ser una jornada de més de vuit hores on es barrejava el senderisme i la prospecció brioliquenològica amb l’objectiu de mostrar als assistents alguns dels líquens més interessant de la zona i la descoberta de briòfits en una zona encara poc estudiada per aquest darrer grup d’organismes. Tot fent camí, vàrem visitar, entre d’altres punts d’interès, el Turó de Céllecs, la font de Sant Bartomeu i els prats de teròfits de La Roca del Vallès. Durant la jornada es van observar més de 20 espècies de briòfits, entre elles, Hypnum cupressiforme var. cupressiforme , Frullania dilatata , Frullania tamarisci , Tortella squarrosa , i multitud de líquens, entre els quals, Lasallia pustulata , Cladonia cervicornis , Cladonia mediterranea i Parmotrema