Passa al contingut principal

EXCURSIÓ AL SOLSONÈSEl passat dissabte 1 de juliol es va fer la sortida de grup pels voltants de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), concretament a les zones del Bosc de Bosoms, Bosc del Bancell i Guixers. Aquesta sortida tenia l’al·licient de servir per a prospectar una de les zones de Catalunya més mancada de dades sobre briòfits i líquens.

En total vàrem ser 10 persones, briòlegs i liquenòlegs, que vàrem trobar gairebé mig centenar de briòfits i un centenar de líquens i fongs liquenícolas, alguns d’ells encara pendents de ser identificats al laboratori.

Entre la multitud de mostres identificades, destaquem Solorina saccata (L.) Ach., Cetraria islandica (L.) Ach., Normandina pulchella (Borrer) Nyl. i Leptogium hildenbrandii (Garov.) Nyl. pel que fa a líquens i Aneura pinguis (L.) Dumort., Cryphaea heteromalla (Hedw.) D. Mohr, Palustriella commutata (Hedw.) i Syntrichia papillosa (Wilson) Jur., Preissia quadrata (Scop.) Ness, Encalypta streptocarpa (Hedw). pel que fa a briòfits.

Tot seguit adjuntem algunes imatges de la sortida:

Comprovant els trets característics d’una espècie


Prospectant una zona arbrada


Normandian pulchella

Preissia quadrata


Entrades populars d'aquest blog

BrioLi-PPCC Grup d'estudi dels briòfits i líquens dels Països Catalans - ICHN

  Una nova iniciativa ha entrat a formar part de la ICHN, el Grup d’estudi dels briòfits i els líquens dels Països Catalans (BrioLi-PPCC).  Els objectius principals de BrioLi són la promoció de l’estudi dels briòfits i els líquens als Països Catalans, aglutinant els experts i els naturalistes interessats en aquests grups biològics. Amb el nostre treball i coneixement, volem ser el referent per als governs, tant a nivell estatal com municipal, i per als gestors dels espais naturals per a posar en valor els briòfits i líquens dels Països Catalans. Malgrat siguin dos grups biològics filogenèticament molt distants, regne Plantes i regne Fongs, comparteixen els mateixos hàbitats i certes tècniques d’identificació i estudi: lupa de camp per a la seva observació al terreny i l’anàlisi dels seus caràcters microscòpics al laboratori. Els hàbitats que acullen briòfits i líquens s’enfronten a una amenaça creixent a nivell mundial. La freqüentació dels espais naturals pot afectar irreversiblemen

Excursió al Port del Cantó

  L’excursió al Port del Cantó (Alt Urgell), en la que van participar 20 persones, ens va mostrar diverses espècies singulars dels Països Catalans. Es van poder identificar 25 espècies de briòfits i 43 espècies de líquens i fongs liquenícoles. En aquesta sortida destaquem la molsa Buxbaumia viridis (DC.) Moug. & Nestl., la qual creix sobre fusta en avançat estat de descomposició i que està inclosa al catàleg de flora amenaçada de Catalunya. A nivell de líquens destaquem l’espècie Peltigera venosa (L.) Hoffm., pels seus característics petits lòbuls amb venes fosques a la cara inferior, que la distingueixen de les altres espècies del gènere. Buxbamia viridis Peltigera venosa