Passa al contingut principal

JORNADES BRIOLIQUÈNIQUES AL CATLLARÀS

Entre els dies 19 i 22 de juliol es va fer una sortida del grup Brioli a la Serra del Catllaràs amb l’objectiu de recollir mostres i adquirir coneixement dels briòfits i líquens que habiten a la zona.

La Serra del Catllaràs és un massís de natura calcària situat entre la vall de Lillet y les clotades de La Clusa i el Clot de Mor a les comarques del Berguedà i el Ripollès que forma part de la l’Espai Natural d’Interès Nacional “Serra del Catllaràs”.

La sortida va permetre prospectar i estudiar diferents tipus d’ambients: rouredes de roure martinenc, fagedes amb boix i pi roig, feixes amb vegetació típica d’indrets desemboscats, molleres, terrers i roquissars entre d’altres. Les jornades van ser força intenses amb dinar al camp inclòs però van quedar sobradament compensades per les excel·lents sobretaules del vespre i el particular sentit de l’humor de molts dels integrants del grup.

Durant les jornades es van observar i recollir multitud de mostres de briòfits i líquens, algunes d’elles d’espècies prou comunes com els briòfits Tortella tortuosa i Hylocomium splendens o els líquens Hypogymnia physodes i Pseudevernia furfuracea, però d’altres força més atípiques, com els briòfits Buxbaumia viridis i Nowellia curvifolia o els líquens Vulpicida pinastri i Cetraria islandica.

Finalment, agrair el suport de la Institució Catalana d’Història Natural per fer possible aquesta activitat en un entorn que, sens dubte, mereix una especial protecció.

A continuació, algunes de les innumerables fotografies de la sortida:
Nowellia curvifolia


Buxbaumia viridis

Vulpicida pinastri

Cetraria islandica

Grup de briòlegs prospectant un petit rierol


Grup de liquenòlegs prospectant sobre l'escorça d'un arbre

El Dr. Jover fotografiant un granota roja que custodiava les mostres del dia

Un tritó pirinenc remullant-se mentre supervisa la recollida de mostres

Entrades populars d'aquest blog

Trobada British Lichen Society - BrioLi Institució Catalana d'Història Natural - Estiu 2024

Entre els dies 28 de juliol al 3 d'agost s'ha celebrat una trobada a Catalunya de la  British Lichen Society (BLS)  i el grup de líquens de  BrioLi - ICHN . En la trobada van participar membres de la  BLS  de les Illes Britàniques, d'Alemanya i d'Estats Units. Grup BLS - BrioLi al Mirador de la Pena, amb la Direcció del PNIN de Poblet L'objectiu de la trobada era donar a conèixer la flora liquènica de Catalunya a aquest grup internacional, i vam tenir com a seu el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet (PNIN Poblet) . La trobada ha estat liderada pel responsable de la BLS Graham Boswell, Field Meetings Secretary, amb el suport del Dr. Antonio Gómez-Bolea, liquenòleg de la Universitat de Barcelona i la María José Chesa de Applied Lichenology  , ambdós membres del grup BrioLi-ICHN. Vam estar allotjats a l'Espluga del Francolí, a  l'Hostal del Senglar , un espai fantàstic i estratègic per poder realitzar totes les excursions. Vam fer molts àpats, especi

SORTIDA AL PARC DE LA SERRALADA LITORAL

El dissabte 17 de febrer es va fer la sortida programada del grup Brioli al massís de Céllecs, ubicat dins els límits del Parc de la Serralada Litoral, integrat a la Serralada Litoral Central, una de les zones granítiques més importants de Catalunya. Va ser una jornada de més de vuit hores on es barrejava el senderisme i la prospecció brioliquenològica amb l’objectiu de mostrar als assistents alguns dels líquens més interessant de la zona i la descoberta de briòfits en una zona encara poc estudiada per aquest darrer grup d’organismes. Tot fent camí, vàrem visitar, entre d’altres punts d’interès, el Turó de Céllecs, la font de Sant Bartomeu i els prats de teròfits de La Roca del Vallès. Durant la jornada es van observar més de 20 espècies de briòfits, entre elles, Hypnum cupressiforme var. cupressiforme , Frullania dilatata , Frullania tamarisci , Tortella squarrosa , i multitud de líquens, entre els quals, Lasallia pustulata , Cladonia cervicornis , Cladonia mediterranea i Parmotrema