Passa al contingut principal

Sortida de grup a la Garrotxa

El dissabte 16 de setembre es va fer la sortida de grup per visitar tres localitats diferents de la zona volcànica de la Garrotxa. En una d’aquestes localitats va ser possible observar l’hepàtica Mannia fragrans (Balb.) Frye & L. Clark, espècie protegida que té, en aquest punt, un dels dos únics llocs on es coneix de tota la península ibèrica i que dona a la zona un incentiu addicional de cara a la seva futura conservació.

Pel que fa als líquens, la zona visitada ja ha estat força prospectada com es demostra, entre d’altres, amb el “Catàleg dels líquens de la Garrotxa” del Dr. Esteve Llop i que, desinteressadament, el responsable de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN ens va donar a cada un dels presents. Tan sols esmentar que la majoria dels líquens observats són típics d’ambients nitròfils, fet que demostra la forta presència i activitat humana a la zona que la fa especialment vulnerable.

A continuació, algunes fotografies de la sortida:

Mannia fragrans (Balb.) Frye & L. Clark

Imatge del grup a l'ombra de l'arbre: el sol cremava de debò!

Grup de liquenòlegs a la recerca encapçalats pel Dr. Llop i el Dr. Gómez-Bolea

Dr. Jover mostrant briòfits epifítics als seus col·laboradors


L'anècdota del dia: el Dr. Gómez amb el bolet de soca Laetiporus sulphureus, un bolet comestible amb sabor a pollastre. Una gran sort per als vegetarians!

La Mercè Cartanya mostrant unes precioses làmines amb detalls de briòfits fetes anys enrere: un treball que no pot quedar oblidat dins un bagul!

Entrades populars d'aquest blog

Trobada British Lichen Society - BrioLi Institució Catalana d'Història Natural - Estiu 2024

Entre els dies 28 de juliol al 3 d'agost s'ha celebrat una trobada a Catalunya de la  British Lichen Society (BLS)  i el grup de líquens de  BrioLi - ICHN . En la trobada van participar membres de la  BLS  de les Illes Britàniques, d'Alemanya i d'Estats Units. Grup BLS - BrioLi al Mirador de la Pena, amb la Direcció del PNIN de Poblet L'objectiu de la trobada era donar a conèixer la flora liquènica de Catalunya a aquest grup internacional, i vam tenir com a seu el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet (PNIN Poblet) . La trobada ha estat liderada pel responsable de la BLS Graham Boswell, Field Meetings Secretary, amb el suport del Dr. Antonio Gómez-Bolea, liquenòleg de la Universitat de Barcelona i la María José Chesa de Applied Lichenology  , ambdós membres del grup BrioLi-ICHN. Vam estar allotjats a l'Espluga del Francolí, a  l'Hostal del Senglar , un espai fantàstic i estratègic per poder realitzar totes les excursions. Vam fer molts àpats, ...

Curs: Els líquens del catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya

Títol del curs: Els líquens del catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya. Eines per la seva identificació. Objectiu del curs: Aquest curs està destinat als tècnics en gestió d’espais naturals que estiguin interessats en ampliar coneixements sobre les espècies de líquens protegides de Catalunya. El curs proporcionarà eines i recursos per millorar la capacitació tècnica en relació a la identificació en camp, comptatge, registre i avaluació de les espècies amenaçades. El curs també està destinat a estudiants (grau mitjà, grau superior, universitari, etc.), així com naturalistes interessats en aquest camp de coneixement. Cladonia mediterranea Dates: 27 i 28 de setembre de 2025 Lloc de celebració . Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.  Sessió tècnica de dissabte a l’Àrea de Lleure de la Roca de l’Abella  Inici de l’activitat 27/09/25 a les 10h. Lloc: Àrea de lleure de la Roca de l’Abella. 43430 Vimbodí i Poblet, Tarragona  Ubicació: https://maps.app.goo.gl/U...

V Trobada de presentació d’estudis de la Serralada Litoral Central i IX del Montnegre i el Corredor

El passat dia 21 de novembre de 2024, integrants del grup BrioLi-ICHN van participar en aquesta Jornada, amb les ponències: Diagnosi de les espècies de líquens d'interès del Parc Serralada Litoral , per part de l'Enric Alonso. Els líquens del Corredor inclosos al Catàleg d’espècies amenaçades de Catalunya: distribució, hàbit i hàbitat , per part de l'Antoni Gómez-Bolea, María José Chesa, Mercedes Barbero i Nèstor Hladún. En aquest enllaç podeu trobar els vídeos de la jornada. Estem molt agraïts als companys que han participat en aquests estudis, i també a la Diputació de Barcelona, i als Parcs de la Serralada Litoral, de la Serralada Marina i del Montnegre i el Corredor. Gràcies també a totes tècnics i gestors d'aquests espais naturals, per fer possible aquests estudis i recolzament.